Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowa tarta z sosem śliwkowym i chilli
1,25 szklanki mąki
2 łyżki cukru
125 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
1 szczypta soli
Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i siekamy. Ja rozcieram widelcem. Na końcu dodajemy zimną wodę i wyrabiamy ciasto. Wsadzamy do woreczka i wkładamy do lodówki na jedną godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (na kształt okręgu) na papierze do pieczenia. Razem z papierem przenieść ciasto na dużą blachę.
Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w plasterki.
Mieszamy: 1 łyżka mąki z 2 łyżkami cukru.
Posypujemy środek ciasta- zostawić brzeg (około 5 cm).
Na mące z cukrem ułożyć jabłka, posypać 4 łyżkami cukru i polać 2 łyżkami roztopionego masła.
Zwinąć brzegi ciasta do środka.
Jajo rozmącić, posmarować nim brzeg ciasta i posypać 1 łyżka cukru.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 40 minut.
Pozostałe 2 łyżki masła podgrzać, dodać 3 łyżki cukru, śliwki i chilli. Zagotować.
Ciepłe ciasto kroić na porcje, polewać ciepłym sosem i zjadać szybciutko :)