Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe precle
Kroki postępowania
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego dodajemy mus jabłkowy, jajko, cynamon, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość mąki może ulec zmianie. Wszystko zależy jakiej gęstości mamy wysmażone jabłka.
![Krok 1 - Jabłkowe precle foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablkowe-precle1-2.jpg)
Gdy ciasto odchodzi od dłoni i garnka przykrywamy je i pozostawiamy do podrośnięcia na około 1 godzinę.
![Krok 2 - Jabłkowe precle foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablkowe-precle2-2.jpg)
![Krok 3 - Jabłkowe precle foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablkowe-precle3-2.jpg)
Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem.
![Krok 4 - Jabłkowe precle foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablkowe-precle4-2.jpg)
Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180°C do zrumienienia.
![Krok 5 - Jabłkowe precle foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablkowe-precle5-2.jpg)