Przepis i sposób przygotowania na: Jaglany makowiec z bakaliami
Kroki postępowania
Do rondelka wsypać kaszę jaglaną, przepłukać. Następnie wlać wrzątek, po minucie odlać. Wsypać wiórki kokosowe, zalać świeżą wodą (ok 2 szklanek). Gotować 15-18 minut na małym ogniu. Do gorącej wrzucić masło, żeby się rozpuściło.
![Krok 1 - Jaglany makowiec z bakaliami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jaglany-makowiec-z-bakaliami1-2.jpg)
Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut. Następnie odcedzić.
Dodać do nich kilka łyżek ciepłej ugotowanej kaszy jaglanej, zmiksować blenderem na krem.
![Krok 2 - Jaglany makowiec z bakaliami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jaglany-makowiec-z-bakaliami2-2.jpg)
Ugotowaną, przestudzoną kaszę jaglaną wrzucić do miski, dodać daktylowy krem, wbić jajka i zmiksować na jednolitą masę.
![Krok 3 - Jaglany makowiec z bakaliami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jaglany-makowiec-z-bakaliami3-2.jpg)
Dodać mielony mak i ponownie zmiksować. Dosłodzić do smaku (można użyć miodu lub cukru).
![Krok 4 - Jaglany makowiec z bakaliami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jaglany-makowiec-z-bakaliami4-2.jpg)
Wrzucić rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 23) wyścielonej papierem, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Wystudzić.
![Krok 5 - Jaglany makowiec z bakaliami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jaglany-makowiec-z-bakaliami5-2.jpg)
Polewa: czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać śmietankę, postawić miskę nad parą i mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej polewy. Polać ciasto i udekorować żurawiną.
![Krok 6 - Jaglany makowiec z bakaliami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jaglany-makowiec-z-bakaliami6-2.jpg)