Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Wątróbkę umyć, osuszyć, usunąć błonki, dodać do cebuli, dusić pod przykryciem kilka minut, aż będzie miękka. Ostudzić, przełożyć do miski i rozdrobnić blenderem na gładką masę razem ze śmietaną.
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na pozostałym na patelni oleju, lekko osolić. Wystudzić i dodać do wątróbki.
Pół pęczka natki drobno posiekać, dołożyć do farszu. Dodać musztardę, biały pieprz i sól do smaku, wymieszać.
Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka, jedno odłożyć, a pozostałe przetrzeć przez gęste sitko do farszu. Farsz dokładnie wymieszać i napełnić nim połówki jaj.
Nadziane jajka ułożyć na półmisku. Majonez wymieszać z chrzanem, przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki, udekorować jajka, posypać pozostawionym żółtkiem przetartym przez sitko (przecierać od razu na jajka) Półmisek udekorować pozostałymi listkami natki.