Przepis i sposób przygotowania na: Jajka zapiekane w szpinaku z serkiem topionym i żółtym serem
Szpinak blanszujemy 3 minuty we wrzątku ,wyciągamy sitkiem na papierowe ręczniki ,delikatnie odsączamy z wody .Szykujemy małe porcelanowe lub żaroodporne foremki .Do każdej wkładamy szpinak na dno i boki lekko dociskając do ścianek foremek.
Stapiamy masło w rondelku ,oprószamy je mąką ,zasmażamy ale nie na rumiano.Stale mieszamy ,Dodajemy śmietanę ,a następnie cienkim strumieniem wlewamy bulion ,może byc z kostek.Wrzucamy pokrojony serek topiony ,całośc podgrzewamy ,aż zaczyna gęstniec. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do foremek wlewamy po porcji gorącego sosu .Do każdej wbijamy po 2 jajka .Wierz posypujemy startym żółtym serem .Pieczemy około 15 minut .Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy czerwonym pieprzem.