Przepis i sposób przygotowania na: Japoński makowiec z musem jabłkowym
Kroki postępowania
Mak dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy 24cm (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia (boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na 2 blaty makowe.
![Krok 1 - Japoński makowiec z musem jabłkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/japonski-makowiec-z-musem-jablkowym1-2.jpg)
Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki i energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia.
![Krok 2 - Japoński makowiec z musem jabłkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/japonski-makowiec-z-musem-jablkowym2-2.jpg)
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy, podzielić na 2 części.
![Krok 3 - Japoński makowiec z musem jabłkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/japonski-makowiec-z-musem-jablkowym3-2.jpg)
Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej
![Krok 4 - Japoński makowiec z musem jabłkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/japonski-makowiec-z-musem-jablkowym4-2.jpg)
![Krok 5 - Japoński makowiec z musem jabłkowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/japonski-makowiec-z-musem-jablkowym5-2.jpg)