Przepis i sposób przygotowania na: Jarzyny młode
250 g marchwi,
100 g zielonego groszku,
150 g szparagowej fasolki,
1 kg kalafiora,
300 g młodych ziemniaków,
70 g masła,
20 g bułki tartej,
koperek zielony,
1 pomidor,
mała sałata,
cukier,
sól.
Przygotowanie:
Warzywa płuczemy i oczyszczamy. Marchewkę przekrawamy na kilka części. Mieszamy z groszkiem. Dodajemy troszkę wody i gotujemy. Kiedy marchew będzie miękka, dodajemy cukier, sól oraz kawałek masła. Podsmażamy. Fasolkę gotujemy wrzucając ją do wrzącej, posolonej wody z dodatkiem cukru. W taki sam sposób gotujemy kalafior. Ziemniaki płuczemy, skrobiemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól, gotujmy i odcedzamy. Bułkę tartą rumienimy i mieszamy z masłem. Półmisek dekorujemy sałatą i układamy na nim gatunkowo: fasolkę, ziemniaki, kalafior i polewamy masłem. Pomidora kroimy w talarki i układamy na wierzchu. Posypujemy koperkiem.