Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowo - migdałowa bomba z truskawkami
Truskawki opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z szypułek i osuszyć. Każdą przekroić na połowę.
Przygotować szklaną misę w kształcie kwadratu. Wyłożyć ją folią spożywczą. Dno i boki misy wyłożyć truskawkami, sklejając je ze sobą tężejącą galaretką. Dobrze schłodzić w lodówce.
Żelatynę spożywczą namoczyć w ciepłym mleku. Pozostawić, aby napęczniała. Płatki migdałowe zmielić, a następnie połączyć z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z limonki. Na samym końcu starannie wymieszać z żelatyną. Wyłożyć do misy z truskawkami.
Na masie jogurtowo - migdałowej ułożyć herbatniki maślane. Całość wstawić do lodówki. Dobrze schłodzić.
Przed podaniem deser wyłożyć na paterę do góry dnem. Delikatnie zdjąć folię spożywczą. Ozdobić bazylią.