Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

kaczka nadziewana kaszą gryczaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 cała
kasza gryczana 1 szkl.
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
jajko 2 szt.
bulion 1/2 litra
cebula
masło 2 łyżki
pieprz i sól
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka nadziewana kaszą gryczaną

Kaczkę oczyścić,umyć i osuszyć natrzeć majerankiem i odstawić na godzinę.Kaszę opłukać,do rondelka wlać bulion zagotować,wsypać kaszę i ugotować ją na sypko,przestudzić.Cebulę obrać i zeszklić na maśle.Przestudzoną kaszę włożyć do miski dodać jajka,odrobinę masła,zeszkloną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki,doprawić do smaku solą i pieprzem potem wyrobić tak aby powstała jednolita masa,powstałą masą napełnić kaczkę i spiąć wykałaczką lub zszyć nicią,włożyć do brytfanny i piec w temp. 180 st. ok 2 godzin,chyba że jest duża kaczka to dłużej,jeśli ma 1 kg.to godzinę piec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 27.12.2013 13:45
fajny przepis
SmacznaPyza 14.11.2013 19:42
a nie luzujesz jej najpierw przed faszerowaniem ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak