Przepis i sposób przygotowania na: KACZKA PO PEKIŃSKU
Kroki postępowania
Odczekać 4 godziny i nasmarować kaczkę miodem wymieszanym z sosem sojowym, odczekać około godziny i ponownie nasmarować.
Poczekać 3 godziny, aż wyschnie.
Można ewentualnie zostawić kaczkę na całą noc.
![Krok 1 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kaczka-po-pekinsku19-2.jpg)
Kaczki nie kłaść bezpośrednio na blasze- znajdujący się tam tłuszcz uniemożliwiłby zarumienienie się skórki od spodu.
Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia
Kaczkę piec 20 minut w 190 stopniach
60 minut w 160 stopniach
20 minut w 200 stopniach
![Krok 2 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kaczka-po-pekinsku18-2.jpg)
Kroimy również cebulkę na kawałki o długości 5 cm,. a potem porozcinamy wzdłuż na wąskie paski.
Ogórek kroimy na kawałki o wymiarach 2cmX 5 cm (ze skórką) a potem nacinamy na węższe paski.
Papryczkę kroimy na cieniutkie paski.
Wszystko układamy na półmisku
![Krok 3 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kaczka-po-pekinsku14-2.jpg)
Na placku mandaryńskim smarujemy cienki pasek sosu śliwkowego
![Krok 4 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kaczka-po-pekinsku15-2.jpg)
![Krok 5 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kaczka-po-pekinsku16-2.jpg)
Gwarantuję że każdemu będzie smakowało. Kaczka jest po prostu nieziemska a sos śliwkowy idealnie pasuje.
![Krok 6 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kaczka-po-pekinsku17-2.jpg)
PS do kaczuszki robię również sos czosnkowy,który można znaleźć w moich przepisach
![Krok 7 - KACZKA PO PEKIŃSKU foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kaczka-po-pekinsku13-2.jpg)