Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

kaczka z jabłkami i żurawiną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 szt.
czosnek 4 ząbki
sok z cytryny
wino czerwone wytrawne 3/4 szkl.
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
miód pszczeli 4 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz
żurawina
jabłko kwaśne 3/4 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka z jabłkami i żurawiną

Kaczkę oczyścić z pozostałości pierza,dokładnie umyć i osuszyć.Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę,połączyć je z żurawiną,cynamonem,miodem i sokiem z cytryny najlepiej świeżo wyciśniętym wszystko dokładnie połączyć ze sobą i odstawić.Osuszoną kaczkę natrzeć solą,pieprzem,rozmarynem i utartym czosnkiem z obu stron zewnętrznej i wewnętrznej po czym włożyć do naczynia przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na noc.Następnego dnia do środka kaczki włożyć przygotowane nadzienie i spiąć ją wykałaczką lub zaszyć nicią.Kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego przykryć i piec w temp.180st.ok.2godz.co jakiś czas podlewając wytworzonym sosem spod pieczenia.Godzinę przed końcem pieczenia wlać wino,a 30min.przed końcem zdjąć pokrywkę aby kaczka była bardziej chrupka i się zrumieniła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 23.12.2013 06:37
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak