Przepis i sposób przygotowania na: Kapuściane fajerwerki
W międzyczasie przygotować ciasto. Mąkę wysypać na stolnicę i uformować z niej kopiec. Wrzucić do margarynę i drobno siekać w mące. Następnie dodać żółtka jajek, drożdże, cukier, sól i śmietanę. Ciasto ugniatać do czasu aż stanie się jednolitą masą.
Po 20 minutach kapustę odcedzić. Można ją zmielić na farsz lub pozostawić w całości (w przypadku mielenia do czasu przygotowania należy doliczyć parę minut).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na stolnicy. Farsz ułożyć wzdłuż cista i zawijać w rulon. Rulon odciąć od pozostałej części ciasta i kroić w romby. Czynność powtarzać, aż skończy się ciasto.
Paszteciki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Posmarować je białkiem pozostałym z jajek i na każdym ułożyć odrobinę startego sera. Piec ok. 20 minut.
W trakcie pieczenia pierwszej porcji przygotować drugą część cista w ten sam sposób. Po wyciągnięciu z pieca ściągnąć z blachy i ułożyć w misce. Wsadzić do pieca drugą porcję na kolejne 20 minut.