Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki drożdżowe
Kroki postępowania
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, ciepłe mleko, rozpuszczoną margarynę (ostudzoną) cukier, szczyptę soli i na końcu drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
![Krok 1 - Kapuśniaczki drożdżowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kapusniaczki-drozdzowe19-2.jpg)
Kapustę kiszoną poszatkować i gotować z 2 ziarenkami ziela angielskiego i liściem laurowym. Gdy zmięknie dobrze odsączyć z wody i przełożyć do miski. Boczek i cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać do kapusty, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
![Krok 2 - Kapuśniaczki drożdżowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kapusniaczki-drozdzowe20-2.jpg)
Z przygotowanego wcześniej ciasta urywać małe kawałki, rozciągać rękami i na środek kłaść farsz. Zawijać i robić bułeczki.
![Krok 3 - Kapuśniaczki drożdżowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kapusniaczki-drozdzowe22-2.jpg)
Zawinięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem. Po wierzchu posypać ziołami prowansalskimi.
![Krok 4 - Kapuśniaczki drożdżowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kapusniaczki-drozdzowe21-2.jpg)
Piec w piekarniku około 20 minut w temperatrze 200 stopni.
![Krok 5 - Kapuśniaczki drożdżowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kapusniaczki-drozdzowe18-2.jpg)