Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka duszona w sosie własnym
2. Smalec roztapiamy na patelni. Wrzucamy plastry karkówki i obsmażamy z obu stron na rumiano. Gdy karkówka będzie podsmażona dodajemy pokrojoną w grube pióra cebulę i smażymy aż się zezłoci.
3. Następnie zawartość patelni zalewamy wodą (tak by przykryła całość). Dodajemy liścia laurowego, ziele, ostrą paprykę i mieszamy. Dusimy 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy do miękkości mięsa (około 30 minut)
4. Mąkę rozprowadzamy na miseczce z odrobiną zimnej wody (tak by miała lekko lejącą konsystencję). Z patelni wyjmujemy mięso i odkładamy na talerz. Do sosu powoli, ciągle mieszając wlewamy mąkę. Zagotowujemy. Wrzucamy mięso i dusimy jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.