Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z boczkiem z szynkowaru
Kroki postępowania
![Krok 1 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/karkowka-z-boczkiem-z-szynkowaru1-2.jpg)
![Krok 2 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/karkowka-z-boczkiem-z-szynkowaru2-2.jpg)
![Krok 3 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/karkowka-z-boczkiem-z-szynkowaru3-2.jpg)
Ugniatać mięso przez ok. 15 minut. Włożyć do lodówki. Po 12 godzinach ponownie ugnieść mięso przez około 15 minut, a następnie umieścić mięso w lodówce na 12 kolejnych godzin.
![Krok 4 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/karkowka-z-boczkiem-z-szynkowaru4-2.jpg)
Po tym czasie dodać żelatynę i mięso przełożyć do szynkowaru. Na wierzch położyć rozmaryn i tymianek. Zamknąć szynkowar umieścić w garnku w wodą tak, aby poziom wody był około 3-4 cm od góry szynkowaru. Parzyć 2,5 godziny w temperaturze wody 80-90 stopni. Po tym czasie ściągnąć z ognia i poczekać aż woda wystygnie.
![Krok 5 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/karkowka-z-boczkiem-z-szynkowaru5-2.jpg)
Szynkowar umieścić w lodówce na około 12 godzin. Po tym czasie wyciągnąć gotową wędlinę.
![Krok 6 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/karkowka-z-boczkiem-z-szynkowaru6-2.jpg)