Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowy sos z ryżowym puddingiem
Kroki postępowania
Przygotowujemy sos.
• 100 g cukru pudru,
• 0,5 szklanki śmietanki 30%,
• Około 0,5 łyżeczki cynamonu,
• 2-3 jabłka,
Cukier puder umieszczamy na patelni lub w garnku i delikatnie podgrzewamy by się rozpuścił. Cały czas mieszamy.
Jeśli cukier i śmietanka połączyły się ponownie stawiamy całość na ogniu, dodajemy cynamon i chwilkę razem podgrzewamy, by sos nabrał pożądanej konsystencji (lekko lejącej).
Między czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Pokrojone dodajemy do sosu. Mieszamy.
Gotowym sosem polewamy pudding. Podajemy na ciepło lub zimno!
Wersja z sosem karmelowym to jedna z moich ulubionych!