Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kawowo-czekoladowy sernik

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD, tortownica 24 cm

mąka 15 dag
cukier puder 5 dag
margaryna 8 dag
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
kakao 1 łyżka dobrej jakości
kawa 1 łyżka parzonej

SER

ser biały 1 kg 3x mielony
masło 3/4 kostki
cukier puder 20 dag
jajko 6 sztuk
budyń śmietankowy 1 sztuka
mąka krupczatka 1 łyżka
kawa rozpuszczalna 3 łyżki dobrej jakości
likier kawowy 1/3 szklanki

WYKOŃCZENIE

płatki migdałowe
margaryna 0,5 kostki (kasia)
kakao 3-4 łyżki dobrej jakości
cukier 3 łyżki
jajko 1 świeże

Porada

Uwielbiam smak kawy, dlatego to jeden z lepszych serników, który udało mi się stworzyć.

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowo-czekoladowy sernik

Kroki postępowania

1
CIASTO:Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Całość najpierw dokładnie siekamy nożem, a następnie zagniatamy na jednolite, gładkie ciasta.
Krok 1 - Kawowo-czekoladowy sernik foto
2
Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm.
Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Następnie wylewamy na nie masę serową.
Krok 2 - Kawowo-czekoladowy sernik foto
3
SER:Kawę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie w takiej ilości by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser. W dalszej kolejności dodajemy kawę oraz likier (ilość kawy możemy zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności jak mocny jej posmak chcemy uzyskać w gotowym wypieku). Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy mąkę połączoną z budyniem.
Krok 3 - Kawowo-czekoladowy sernik foto
4
Oddzielnie ubijamy białka na puszystą pianę. Gotową pianę łączymy z przygotowaną masą serową.
Kawowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C.
Upieczony dokładnie studzimy.
Krok 4 - Kawowo-czekoladowy sernik foto
5
WYKOŃCZENIE:Margarynę rozpuszczamy. Jajko ubijamy na parze z cukrem. Do ubitego dokładamy kakao i wlewamy gorącą margarynę. Gdyby polewa była zbyt rzadka dodajemy jeszcze kakao (wszystko zależy od wielkości jajka).
Gotową polewę wykładamy na ostudzony sernik. Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi. Sernik pozostawiamy w chłodzie by polewa zastygła.
Krok 5 - Kawowo-czekoladowy sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 10.12.2015 18:36
Pyszny serniczek
Mniam 10.12.2015 09:34
Wspaniały serniczek o genialnym smaku.
Ola1984 10.12.2015 06:57
Przepysznie wygląda :)
patryska76 09.12.2015 21:40
Pyszności!
gusia1000 09.12.2015 20:59
Można taki upiec na święta.
marenka 09.12.2015 17:31
rewelacyjne połączenie smaków ;-)
Wiesława1 09.12.2015 17:24
Pyszny serniczek
irenka 09.12.2015 17:04
wygląda cudownie, musi być przepyszny
KAROLLA87 09.12.2015 16:26
MNIAM POŁĄCZENIA KAWA- CZEKOLADA W SERNICZKU REWELACJA:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak