Przepis i sposób przygotowania na: Keks na białkach z czekoladą
Kroki postępowania
Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia.
Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać bakalie, groszki czekoladowe i wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder.
Nie przerywając miksowania wlewać przestudzone masło, dodać ekstrakt z wanilii.
![Krok 1 - Keks na białkach z czekoladą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/keks-na-bialkach-z-czekolada1-2.jpg)
Ciasto przelać do formy keksowej o wymiarach 8x27 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec 50 minut.
![Krok 2 - Keks na białkach z czekoladą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/keks-na-bialkach-z-czekolada2-2.jpg)
*Pół litra, to białka z 16-20 sztuk jajek, w zależności od wielkości.
![Krok 3 - Keks na białkach z czekoladą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/keks-na-bialkach-z-czekolada0-2.jpg)