Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa wiejska wędzona
Kroki postępowania
Mięso mielimy w maszynce z dużymi oczkami. Wkładamy wszystko do czystej miski i dodajemy przyprawy - sól, pieprz, cukier i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie wyrabiamy mięso ręcznie do czasu, aż ładnie zacznie odchodzić od palców. Tak wymieszaną masę odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.
![Krok 1 - Kiełbasa wiejska wędzona foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kielbasa-wiejska-wedzona3-2.jpg)
![Krok 2 - Kiełbasa wiejska wędzona foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kielbasa-wiejska-wedzona1-2.jpg)
![Krok 3 - Kiełbasa wiejska wędzona foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kielbasa-wiejska-wedzona2-2.jpg)
Gotowe kiełbasy wieszamy na kije i wędzimy ok. 4–4,5 godziny. Pod koniec wędzenia (ok. 1,5 godz. przed końcem ) podwędzamy dymem jałowcowym.
![Krok 4 - Kiełbasa wiejska wędzona foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kielbasa-wiejska-wedzona0-2.jpg)