Przepis i sposób przygotowania na: Kiszka ziemniaczana
Ziemniaki i cebulę obieramy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Jak się podsmaży dodajemy dwie pokrojone w kostkę cebule i smażymy jeszcze parę minut. Ziemniaki i pozostałe dwie cebule trzemy na tarce ziemniaczanej. Ważne jest, żeby zetrzeć ziemniaki razem z cebulą i co jakiś czas je mieszać – dzięki cebuli ziemniaki nie sczernieją. Dodajemy podsmażony boczek z cebulą, jajka, kaszę, mąkę i przyprawy (dużo majeranku). Ja po wymieszaniu zawsze smażę kilka placków, żeby spróbować jak smakują i ewentualnie doprawić.
Ładujemy ziemniaki do kiszek (tłuszczyk na zewnątrz) i związujemy końce. Jelita powinny być wypełnione dość luźno – mniej więcej ¾ objętości – jeśli będą zbyt mocno naładowane to podczas pieczenia popękają. Blachę wykładamy folią amelinową (tego nie pomalujesz;) i smarujemy olejem. Układamy kiszkę na blaszce i nakłuwamy ją igłą. Podczas pieczenia też trzeba kilka razy nakłuć kiszkę i posmarować ją olejem. Pieczemy około 1–1,5 godziny w temperaturze 180º, aż się zarumieni.