Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

kiszone buraki ćwikłowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe małe 2 kg.
czosnek
koper z ziarenkami
Kolendra cała Prymat
Zalewa:
woda 1 l.
sól 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kiszone buraki ćwikłowe

buraki starannie wyszorować jeśli są małe to zostawić w całości a jak większe to pokroić na mniejsze kawałki,najlepiej włożyć jeśli mamy do glinianego naczynia a jeśli nie to do umytych i wyparzonych słoików,do każdego słoika włożyć po gałązce kopru,2 ząbki czosnku,odrobinę skórki od chleba,liście wiśni,po kilka ziaren kolendry,gorczycy podobnie też przyprawy włożyć do glinianego naczynia.W naczyniu wymieszać wodę z solą i zalać nią buraki jeśli mamy w słoikach to szczelnie zakręcić słoik i odstawić w ciepłe miejsce,a jak kisimy w glinianym naczyniu to należy je przykryć talerzem bądź deską i obciążyć kamieniem lub czymś ciężkim aby buraki były zamoczone w solonej wodzie i nie wypływały na wierzch,po ukiszeniu można wynieść w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 21.02.2014 16:23
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak