Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy z jajem
Mięso mielone połączyć z ugotowaną kaszą i surowym jajkiem. Jeśli kasza byłaby mało lepka można dosypać dwie/trzy łyżki bułki tartej. Posolić, popieprzyć i dodać jedną startą na tarce cebulę. Lubczyk i hyzop umyć a następnie drobno posiekać. Mniej niż połowę posiekanych listków dodać do mięsa i wszystkie składniki dobrze wyrobić.
Jaja na twardo przekroić na połówki. Każdą połówkę obklejać mięsem a następnie obtaczać w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i obsmażać ze wszystkich stron na złoto.
Obsmażone klopsy przełożyć do rondla, podlać 300 ml wody i dusić pod przykryciem około 20 minut. W połowie duszenia dodać do sosu resztę ziół. Popieprzyć i posolić do smaku. Jeśli sos przed podaniem byłby za rzadki można zagęścić mąką rozrobioną w 100 ml wody. Po dodaniu mąki gotować około 4- 5 minut.