Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kluski na parze

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
mleko 1 szklanka
cukier 3 łyżki
jajko 1 szt
drożdże świeże 3 dkg
sól 0,5 łyżeczki
dżem 1 szklanka
bita śmietana w sprayu 1 szt
woda 3-4 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze

Drożdże wymieszać z łyżką cukru i odrobiną mleka,odstawić do wyrośnięcie.Następnie wbić jajko,dodać mąkę , jajko, cukier,mleko.

Wyrobić dobrze ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie ,rozwałkowujemy na grubość około 2 cm .
Wykrawamy szklanką koła .Parujemy nad parą pod przykryciem.
Gotowe szprycujemy dowolnym dżemem.
Dekorujemy bitą śmietaną i kleksem z dżemu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 17.06.2015 13:51
takie kluseczki robiła moja babcia,a w środku były przeważnie jagody:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak