Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczano-szpinakowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
szpinak świeży 200 g
skrobia ziemniaczana 1/4 objętości ziemniaków
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
sól do gotowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczano-szpinakowe

Ziemniaki obrać, pokroić i zalać gorącą wodą. Posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić i przecisnąć przez praskę.

W czasie gotowania ziemniaków przebrać, umyć i odsączyć szpinak.
Przełożyć do miski i sparzyć wrzątkiem, aby zmniejszyć objętość liści. Odcedzić, odciągnąć nadmiar wody i drobno posiekać albo zmielić.

Ziemniaki zaraz po rozdrobnieniu wymieszać ze szpinakiem i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Ubić w misce, wyjąć 1/4 i w to miejsce wsypać skrobię ziemniaczaną. Szybko zagnieść ciasto, póki ziemniaki za bardzo nie ostygną.

Z masy formować kulki i lekko spłaszczać, pośrodku zrobić palcem wgłębienie jak przy kluskach śląskich.

Gotować w osolonej wodzie. Podawać z dowolnym sosem, zrumienioną bułką tartą, stopniową słoniną albo boczkiem lub z klarowanym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak