Przepis i sposób przygotowania na: KNEDLE Z TRUSKAWKĄ TWAROŻKIEM I ŚMIETANĄ Z CYNAMONEM
z ciasta uformować gruby wałek , pokroić na równe części (u mnie około 20 knedli).
Z każdego kawałka uformować kulkę , spłaszczyć ją , posmarować twarożkiem uważając aby nie pobrudzić brzegów. Truskawkę umoczyć w cukrze , dokładnie obtoczyć (u mnie dużo cukru , uwielbiam słodkie) , położyć na twarożku. Delikatnie zamknąć knedla sklejając brzegi, uważać aby ciato w miarę oożliwości miało tę samą grubość wszędzie.
Do dużego garnka nalać wody, osolić, zagotować. Na gotującą się wodę wrzucać knedle , nie za dużo tak aby każdy miał swoje miejsce. Gdy knedle wypłyną na wierzch gotować jeszcze 4 minuty. Podawać ciepłe lub zimne , ze śmietaną wymieszaną z cukrem i cynamonem.