Przepis i sposób przygotowania na: Knedle Ziemniaczane z Śliwkami
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze częsci i ugotuj w nieosolonej wodzie.
Jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę i wystaw do wystudzenia.
Do zimnych ziemniaków dodaj jajo i mąkę. Całość wyrób na gładką masę.
Z ciasta uformuj wałek i odkrawaj z niego małe placuszki.
Każdy placuszek należy odrobinę rozpłaszczyć i nałożyć na niego śliwki, a następnie formować z niego kulę lub pierożek ( wg uznania ).
Do dużego garnka wlej wodę, wsyp odrobinę soli, zagotuj i na wrzątek wrzucaj knedle.
Gdy knedle wypłyną na wierzch to gotuj jeszcze około 5 minut.
Gotowe knedle podawaj na ciepło posypane cukrem lub polane śmietaną, wg własnego uznania.