Przepis i sposób przygotowania na: Knysze z kapustą
1. Rozmieszać drożdże z łyżeczką letniego mleka, mąki i cukru. Z mąki, jajka, mleka i drożdży energicznie wyrobić ciasto (ok. 20 minut). Gdy pojawią się w nim pęcherzyki powietrza, dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2. Poszatkowaną kapustę ugotować w małej ilości wody. Miękką odsączyć i wycisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na oleju. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dusić po przykryciem ok. 15 minut. Ugotowane jajka posiekać.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 porcji. Rozwałkować je lub rozciągnąć na cienki kwadrat. Na środku ułożyć porcję posiekanego jajka, na nim kapustę. Złożyć,
jak chusteczkę, zaginając rogi do środka. Skleić brzegi. Na czubku przykleić (smarując białkiem) gwiazdkę wyciętą z ciasta. Knysze ułożyć na natłuszczonej blasze, zostawić w cieple do wyrośnięcia. Potem posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 30 minut. Gdy się zarumienią, wyjąć, posmarować stopionym masłem i wstawić do piekarnika na kilka minut.