Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy jabłecznik
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną folią aluminiową o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy.
2.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem w pozostałej części mleka rozpuszczamy proszki budyniowe i gotujemy budyń mieszając aby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką margaryny. 2/3 masy budyniowej wykładamy na jeden blat biszkopta.
3.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do stężenia.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i podsmażamy około 10 minut, studzimy. Do jabłek dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Gdy masa zastygnie wykładamy pozostałą masę budyniową. Na patelni roztapiamy 3 łyżeczki masła dodajemy 3 łyżeczki cukru i wiórka kokosowe. Wiórka prażymy często mieszając aby nabrały złotego koloru. Studzimy i wykładamy na masę budyniową.