Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kompot truskawkowo-rabarbarowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 0,5 kg
rabarbar 0,5 kg
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot truskawkowo-rabarbarowy

Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe owoce przekroić na pół. Wsypać do garnka.

Rabarbar dokładnie umyć, usunąć liście i końcówki, jeśli skórka jest gruba to należy ją zdjąć. Rabarbar pokroić na kawałki, wsypać do truskawek. Dodać cukier (ja najpierw wsypuję ok. 3-4 łyżki cukru, resztę ewentualnie dodaję pod koniec), zalać wodą i postawić na ogniu.

Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień, trzymać 2 minutki i wyłączyć. Spróbować czy nie trzeba dosłodzić. Ostudzić.

Przelać do naczynia w którym będzie podawany, można wrzucić kostki lodu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 23.09.2013 07:31
fajny kompocik
adelajda 22.09.2013 13:46
dobry kompocik
Mniam 19.07.2013 11:38
Super kompocik. Widać jak fajnie schłodzony.
IwonaDD 19.07.2013 10:54
uwielbiam taki kompocik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak