Przepis i sposób przygotowania na: Kompot truskawkowy.
Gdy woda z truskawkami się zacznie gotować,nieco wrzeć i woda będzie miała smakowicie truskawkowy,czerwony kolor dosypać cukier i dolać kilka kropel aromatu migdałowego.Chwilę jeszcze wszystko razem pogotować.Kompot przestudzić,przelać do dzbanka i dołożyć do niego dowolną ilość kostek lodu.
Można odcedzić kompot z cząstek owoców,kawałków truskawek,ja jednak z tego zrezygnowałam,bo lubię dodatek nasiąkniętych cukrem i ugotowanych truskawek w kompocie,wyszedł taki napój z truskawkowym miąższem przyjemnie migdałowo pachnący.Jeśli ktoś woli klarowny kompot bez truskawkowej wkładki,pływających owoców można owoce odcedzić i przykładowo zmiksować je z jogurtem,czy kefirem,czy innym nabiałowym produktem na koktajl lub zmiksować i zmrozić z zamrażalniku i będziemy mieli coś na styl truskawkowego sorbetu.Kompot jest pyszny,świetnie ochłodzi w upalny dzień,a dodatkowo dzięki temu,że jest zrobiony domowym sposobem to nie zawiera konserwantów.Oczywiście,jeśli ktoś lubi mniej słodki napój może dodać mniej cukru,dla mnie taka ilość była najstosowniejsza.