Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura wiśniowa
Konfitura wiśniowa to prawdziwy rarytas dla miłośników owocowych przysmaków. Dojrzałe i soczyste wiśnie zostały starannie przygotowane, a następnie delikatnie gotowane z dodatkiem słodkiego cukru. Rezultatem jest głęboka w smaku i intensywnie czerwona konfitura o przyjemnej fakturze.
Wiśnie umyć i wydrylować. Z wody i cukru ugotować syrop i dodać wiśnie. Gotować na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie wiśni nie mieszać łyżką tylko delikatnie, poruszając kolistymi ruchami potrząsać garnkiem. Wiśnie zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie znowu gotować około 30 minut. Wiśnie odstawić do ostygnięcia, a na samym końcu gotować 30 minut. Gorącą konfiturę przełożyć do suchych i czystych słoików. Odwrócić do góry dnem, aby słoiki się zassały.