Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Konfotura z czarnej porzeczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarna porzeczka 1 kg
cukier 1 kg

Porada

Po kilkugodzinnym smażeniu nie trzeba dodawać żel-fiksów,bo dżem sam w sobie wytwarza żelatynę i jest gęsty.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfotura z czarnej porzeczki

Kroki postępowania

1
Porzeczki obieramy z ogonków, myjemy.
Krok 1 - Konfotura z czarnej porzeczki foto
2
Następnie mielimy w maszynce.
Krok 2 - Konfotura z czarnej porzeczki foto
3
Tak zmielone porzeczki szybciej się nam usmażą i nie czuć drobnych pestek.
Krok 3 - Konfotura z czarnej porzeczki foto
4
Do garnka z porzeczkami dodajemy cukier w takiej ilości ile kilogramów mamy porzeczek. jeśli nie zmieścimy od razu takiej ilości cukru dadaj ją później po odparowaniu soku.
Krok 4 - Konfotura z czarnej porzeczki foto
5
Taki dżem mieszamy i smażymy przez 4 godziny,aż odparują soki ,a dżem stanie się gęsty.
Krok 5 - Konfotura z czarnej porzeczki foto
6
Przelewamy do czystych słoików.
Krok 6 - Konfotura z czarnej porzeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 24.11.2014 22:18
uwielbiam ten owoc
Marta Ryżek-Kalkowska 24.11.2014 19:07
czarna porzeczka u mnie ma powodzenie ,bo używam ją w dużej ilości do ciast, deserów i tortów.
Rysia 24.11.2014 18:15
Z czarnej porzeczki-wspaniała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak