Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka pszenna 1 szklanka
jajko
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Zimne ziemniaki należy przecisnąć przez praskę bądź dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków, następnie dodajemy jajko i około szklanki mąki
Krok 1 - Kopytka foto
2
całość wyrabiamy na gładkie ciasto Wykładamy całość na stolice podsypaną mąką i formujemy wałeczki które kroimy na kopytka
Krok 2 - Kopytka foto
3
W dość sporym garnku nastawiamy wodę z dodatkiem soli i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kopytka porcjami i gotujemy przez chwilę do wypłynięcia na wierzch, odcedzamy i podajemy wg uznania.
Krok 3 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krakowianka 13.11.2012 11:22
uwilbiam na słodko z cukrem polane masełkiem!!! musze zrobić :)
Magula 13.11.2012 10:48
pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak