Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 300-350 g
jajko 1-2 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gorące dokładnie ugniatamy aby nie było grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy na posypanej mąką stolnicy i oprószamy górę mąką.
Krok 1 - Kopytka foto
2
Po wystygnięciu ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części i z każdej osobno formujemy wałeczki grubości palca. Spłaszczamy i kroimy na ukos kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm.
Krok 2 - Kopytka foto
3
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładamy partiami kluski, zamieszamy i po wypłynięciu gotujemy ok. 2 min. Gotowe kluski wybieramy łyżką cedzakową i odsączamy.
Krok 3 - Kopytka foto
4
Najlepiej smakują podane z podsmażonym boczkiem i cebulką lub na drugi dzień odsmażone na patelni.
Krok 4 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.07.2013 19:10
Lubię to danie.
Bernadeta1 15.06.2013 20:36
wyglądają pysznie na zdjęciu jak z marchewką
goofy9 14.06.2013 22:42
wyglądają pysznie
Megg 14.06.2013 21:13
pyszne kopytka
artur7 14.06.2013 20:32
lubie kopytka
iwi 14.06.2013 20:22
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak