Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami
Kroki postępowania
Ziemniaki łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi - od spodu do góry. Nie przeciskać ciasta między palcami, gdyż uaktywnimy gluten i kluski będą twarde. Dodajemy tyle maki aż ciasto będzie odchodzić od reki. W zależności od gatunku ziemniaków będzie to inna ilość. Im więcej dodamy mąki tym twardsze będą kluski.
![Krok 1 - Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kopytka-z-lesnymi-grzybami-i-orzechami1-2.jpg)
![Krok 2 - Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kopytka-z-lesnymi-grzybami-i-orzechami2-2.jpg)
![Krok 3 - Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kopytka-z-lesnymi-grzybami-i-orzechami3-2.jpg)
![Krok 4 - Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kopytka-z-lesnymi-grzybami-i-orzechami4-2.jpg)
![Krok 5 - Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kopytka-z-lesnymi-grzybami-i-orzechami5-2.jpg)
Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.
Kluski nałożyć na talerze, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. Udekorować natką pietruszki.
![Krok 6 - Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kopytka-z-lesnymi-grzybami-i-orzechami6-2.jpg)