Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem grzybowym
(Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Ja żeby oszczędzić na czasie, często - jeszcze gorące - duszę tłuczkiem do ziemniaków.)
Dodać jajko i mąkę.
Całość zagnieść na jednolite ciasto i przełożyć na blat posypany mąką.
Z ciasta uformować wałki - mniej więcej o grubości palca.
Każdy wałeczek obtoczyć w mące i pociąć na ukośne kawałki.
W międzyczasie w dużym garnku zagotować dobrze osoloną wodą - z dodatkiem oleju.
Ostrożnie wrzucić porcję kopytek (i przemieszać, aby się nie posklejały).
Gotować około 2- 3 minut - od momentu wypłynięcia.
Można podawać bezpośrednio po ugotowaniu lub podsmażyć na patelni.
W międzyczasie przygotować sos.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub drobno posiekać), cebulę pokroić w piórka, a oczyszczone grzyby w plasterki (małe zostawiam w całości).
Do garnuszka z wodą wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli oraz marchew, podsmażoną cebulę i grzyby.
Całość gotować do momentu - aż wszystkie składniki zmiękną.
Przygotować zasmażkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać mąkę i mieszając - smażyć na złoty kolor.
Zasmażkę przełożyć do garnka i mieszać - dopóki sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku.
Kopyta polać sosem.