Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Korniszony

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 kg
woda 1,5 szklanki
sól 3 łyżki
Goździki całe Prymat 4 sztuki
ocet 10 % 1/2 szklanki
cukier 3 łyżki
czosnek ząbki 1 na słoik
marchewka 1

Przepis i sposób przygotowania na: Korniszony

Kroki postępowania

1
Ogórkom ucinam gorzką końcówkę (tę mocno zieloną). Malutkie ogórki przesypuję solą. Przykrywam cięższym talerzykiem i odstawiam na noc.
Krok 1 - Korniszony foto
2
Następnego dnia układam w słoikach. Dodatkowo do każdego słoika wkładam po 1 ząbku czosnku.
Krok 2 - Korniszony foto
3
Wodę mieszam z octem. Dodaję pokrojoną w plasterki marchew oraz przyprawy. Zagotowuję.
Krok 3 - Korniszony foto
4
Wrzącą zalewą zalewam ułożone w słoiku ogórki.
Krok 4 - Korniszony foto
5
Pasteryzujemy kilkanaście minut w temperaturze 90°C.
Krok 5 - Korniszony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 02.09.2012 22:22
uwielbiam korniszony
aginaa 02.09.2012 19:35
pyszne
K&J 02.09.2012 11:57
pycha, uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak