Przepis i sposób przygotowania na: Kostka jagodowa
Kroki postępowania
![Krok 1 - Kostka jagodowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-jagodowa4-2.jpg)
Wrzucić do miski czekoladę i odstawić na bok. Mikserem na wysokich obrotach utrzeć żółtka z cukrem na jasny krem. Zagotować w rondlu mleko i zdjąć z ognia. Połowę mleka wlewać stopniowo do masy z żółtkami. Po czym przelać do rondla z drugą połowa mleka i energicznie mieszać, aż zgęstnieje i pokryje całą uniesioną do góry łyżkę. Zdjąć z ognia i zalać czekoladę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać żelatyną i odstawić do ostygnięcia całkowitego.
![Krok 2 - Kostka jagodowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-jagodowa1-2.jpg)
![Krok 3 - Kostka jagodowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-jagodowa3-2.jpg)
Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać delikatnie mikserem na wolnych obrotach z frużeliną i rozpuszczoną w 1,5 łyżki wrzącej wody żelatyną. Wylać na warstwę frużeliny , znów schłodzić do stężenia.
![Krok 4 - Kostka jagodowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-jagodowa2-2.jpg)
Galaretkę rozrobić w 520 ml wody. Gdy przestygnie dodać 2 łyżki frużeliny ( Ew trochę więcej) i lekko tężejącą wylać na mus jagodowy. Schłodzić do stężenia i gotowe.
![Krok 5 - Kostka jagodowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kostka-jagodowa0-2.jpg)