Przepis i sposób przygotowania na: Koszyczki drożdżowe z pieczarkami
2. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wlać letnie mleko i dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczoną letnią margarynę, szczyptę soli i letnie mleko. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min w ciepłym miejscu. Ciasto przerobić.
3. Ciasto urywać rękoma i wykonać koszyczki. Środek wypełnić pieczarkami, posypać słodką papryką i na wierzch nałożyć plasterek sera żółtego, posypać ziołami prowansalskimi.
4. Koszyczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na około 10 min i piec ok 30 min w temp 180 st C.