Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z cielęciny
Kotlety mielone z cielęciny są delikatne i soczyste. Zdecydowanie różnią się smakiem od tych przygotowanych z mięsa wieprzowego czy wołowego. Będą idealne dla najmłodszych domowników.
Dodatek cebuli i czosnku nadaje tym kotletom wyrazistości i aromatu. Jeśli jednak nie lubisz, któregoś z tych składników, to możesz je pominąć. Ciekawym urozmaiceniem jest również dodanie natki pietruszki do środka.
Kotlety mielone z cielęciny możesz podawać na wiele sposobów - z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Pasuje do nich mizeria oraz sałata ze świeżych warzyw.
Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa.
Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy, dodając odrobinę mleka z moczenia bułki.
Białko jajka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Dodajemy ją do mięsa i delikatnie łączymy z mięsem.
Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.