Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kotlety mielone z cielęciny

5.0
(54)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny przepis na delikatne kotlety mielone z cielęciny. Zobacz krok po kroku jak je przygotować, aby były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. 

Składniki:

mięso cielęce z łopatki 300 g
szalotka 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
kajzerka 1 szt
mleko
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło klarowane
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z cielęciny

Kotlety mielone z cielęciny są delikatne i soczyste. Zdecydowanie różnią się smakiem od tych przygotowanych z mięsa wieprzowego czy wołowego. Będą idealne dla najmłodszych domowników.

Dodatek cebuli i czosnku nadaje tym kotletom wyrazistości i aromatu. Jeśli jednak nie lubisz, któregoś z tych składników, to możesz je pominąć. Ciekawym urozmaiceniem jest również dodanie natki pietruszki do środka. 

Kotlety mielone z cielęciny możesz podawać na wiele sposobów - z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Pasuje do nich mizeria oraz sałata ze świeżych warzyw. 

Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa.

Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy, dodając odrobinę mleka z moczenia bułki.
Białko jajka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Dodajemy ją do mięsa i delikatnie łączymy z mięsem.
Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, wypróbuj również:

Mielone z cukinią

Mielone z dzika

Mielone z grzybami

Dowiedz się również z czym podawać kotlety mielone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak