Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kotlety mielone z wątróbką drobiową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 g
cebula 1 duża
jajko 3 szt
wątróbka drobiowa 100 g
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z wątróbką drobiową

Białka jajek oddzielamy od żółtek (2 szt).
Wątróbki płuczemy, oczyszczamy i siekamy.
Cebulę siekamy.
Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę (1/2 szt), wrzucamy wątróbkę, chwilę (około 5 min) smażymy, dodajemy żółtka, dokładnie łączymy, doprawiamy solą.
Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli), dodajemy do farszu z 2 łyżkami bułki tartej.
Mięso mielone łączymy z jajkiem, posiekaną (pozostałą) cebulą, bułką tartą solą i pieprzem (do smaku).
Mięso dzielimy na 4-5 części, każdą na połowę i cienko rozwałkowujemy.
Na każdy placek kładziemy farsz, przykrywamy kolejnym plackiem, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak