Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z wątróbką drobiową
Wątróbki płuczemy, oczyszczamy i siekamy.
Cebulę siekamy.
Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę (1/2 szt), wrzucamy wątróbkę, chwilę (około 5 min) smażymy, dodajemy żółtka, dokładnie łączymy, doprawiamy solą.
Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli), dodajemy do farszu z 2 łyżkami bułki tartej.
Mięso mielone łączymy z jajkiem, posiekaną (pozostałą) cebulą, bułką tartą solą i pieprzem (do smaku).
Mięso dzielimy na 4-5 części, każdą na połowę i cienko rozwałkowujemy.
Na każdy placek kładziemy farsz, przykrywamy kolejnym plackiem, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.