Przepis i sposób przygotowania na: kotlety z bakłażanem
Kroki postępowania
Bakłażana pokroiłam w plastry, posoliłam i odstawiłam na 10 min. Gdy puścił sok przemyłam wodą i pokroiłam w drobną kostkę. Cebulę również pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam je razem na oliwie z solą i pieprzem, dolałam wody i poddusiłam około 5 min.
![Krok 1 - kotlety z bakłażanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kotlety-z-baklazanem3-2.jpg)
W misce zmieszałam podduszony bakłażan z cebulą, startą na tarce pietruszkę, mąkę, zakwas i słonecznik. Dodałam zioła i 1 łyżkę oliwy. Odstawiłam na około 2 godziny.
![Krok 2 - kotlety z bakłażanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kotlety-z-baklazanem1-2.jpg)
Z masy uformowałam kotleciki. Z tej proporcji wyszło mi 8 sztuk.
![Krok 3 - kotlety z bakłażanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kotlety-z-baklazanem2-2.jpg)
Kotleciki piekłam na patelni teflonowej bez tłuszczu, pod przykryciem na średnim ogniu do zrumienienia. Jest to bardzo smaczny i fajny pomysł na jarskie danie.
![Krok 4 - kotlety z bakłażanem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kotlety-z-baklazanem0-2.jpg)