Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z łopatki wieprzowej z sosem chrzanowo-musztardowym
Kotlety z łopatki wieprzowej z grilla - ciekawy przepis na smaczne mięso, które marynujemy w suchej zaprawie przygotowanej z mieszanki przypraw: pieprzu, gorczycy, kolendry, nori oraz czosnku.
Kotlety z łopatki wieprzowej z sosem chrzanowo-musztardowym - krok po kroku:
W małej misce wymieszaj kolendrę, gorczyce, brązowy cukier, pieprz, czosnek granulowany. To jest twoja mieszanka przypraw suchych.
Przygotuj grill na średnio wysoką temperaturę; natłuść ruszt. Kotlety obficie posól. Posyp obficie mieszanką przypraw suchych. Grilluj, obracając co 1–2 minuty, aż delikatnie się przypieką i termometr wbity w najgrubszą część mięsa wskaże temperaturę 60°C, powinno to zająć około 7–9 minut. Przełóż na deskę do krojenia i pozostaw do odpoczynku na 5 minut po tym czasie możesz pokroić mięso w cienkie plastry.
Rozprowadź sos musztardowo-chrzanowy na talerzach i ułóż na nim kotlety wieprzowe. Posyp skórką otartą z cytryny.