Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z soczewicy z sosem pieczeniowym
Soczewicę przepłukać, moczyć godzinę w zimnej wodzie, wodę odlać. Soczewicę przełożyć do garnka, zalać 1,5 szklanki wody. Doprowadzić do zagotowania, przykryć i gotować ok. 25 minut (do miękkości). Dodać sól i podsmażoną cebulkę. Dodać zmielone w młynku do mielenia kawy płatki owsiane, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Wystudzić, wstawić do lodówki na godzinę. Formować kotlety, spłaszczać je i smażyć na rozgrzanym oleju.
Sos:
Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć cebulę wraz z przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz). Gdy cebula zmięknie, dodać pozostałe warzywa. Smażyć wszystko przez 25 minut, aż warzywa się przyrumienią. Wyłowić przyprawy i wyrzucić je. Do warzyw dodać brązowy cukier, sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Zwiększyć ogień i smażyć wszystko przez około 2 minuty. Wlać bulion i dodać resztę przypraw. Gotować całość 40 minut. Warzywa wyłowić. W kubku dokładnie wymieszać mąkę z niewielką ilością wody, dodać do sosu. Sos przelać do garnka i gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Sosem polewać kotlety.