Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka piernikowa
Kroki postępowania
Marcepan zetrzeć na tarce. Umieścić go w naczyniu wraz z pozostałymi składnikami i rozetrzeć, np. grzbietem łyżki, do otrzymania gładkiej masy.
![Krok 1 - Krajanka piernikowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/krajanka-piernikowa8-2.jpg)
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, solą. Dodać posiekane orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać.
Masło, miód i cukier umieścić w większym garnku i podgrzać do rozpuszczenia się masła i cukru ( nie zagotować ).
![Krok 2 - Krajanka piernikowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/krajanka-piernikowa9-2.jpg)
![Krok 3 - Krajanka piernikowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/krajanka-piernikowa10-2.jpg)
![Krok 4 - Krajanka piernikowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/krajanka-piernikowa11-2.jpg)
![Krok 5 - Krajanka piernikowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/krajanka-piernikowa12-2.jpg)
![Krok 6 - Krajanka piernikowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/krajanka-piernikowa13-2.jpg)
![Krok 7 - Krajanka piernikowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/krajanka-piernikowa14-2.jpg)
![Krok 8 - Krajanka piernikowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/krajanka-piernikowa15-2.jpg)
![Krok 9 - Krajanka piernikowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/krajanka-piernikowa16-2.jpg)
Cukier puder i sok z cytryny umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Lukrem pokryć wierzch przestudzonego ciasta.
Ciasto zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraty.
Smacznego :)
![Krok 10 - Krajanka piernikowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/krajanka-piernikowa17-2.jpg)