Przepis i sposób przygotowania na: KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ
Kroki postępowania
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.
Na mleku gotujemy budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy białą czekoladę, sok z cytryny i studzimy. Jeśli używamy mleka sojowego dodatkowo można dać troszkę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy.
Wystudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej na jednolita masę.
Gruszki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Zalewamy je sokiem z cytryny oraz posypujemy cynamonem, mieszamy dokładnie.
Cukier rozpuszczamy na patelni lub w garnku, a kiedy zacznie się karmelizować dodajemy gruszki (można wrzucić też niewielki kawałek masła ok. 1 łyżki)
Gruszki smażymy z każdej strony, ale nie za długo aby się nie rozpadały.
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem
Na dżem wykładamy 3/4 masy budyniowej i przykrywamy ją kolejnym blatem biszkoptowym.
Następnie powtarzamy wszystkie czynności.
Na końcu na wierzch układamy przestudzone gruszki karmelizowane i polewamy je rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.