Przepis i sposób przygotowania na: Królik duszony w prawdziwkach
Mięso oczyścić umyć, a następnie osuszyć. Doprawić solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz oprószyć suszonym tymiankiem. W naczyniu na rozgrzanej oliwie umieścić królika i powoli przysmażać tak, aby złapał lekko brązowy kolor.
Prawdziwki pokroić na grubsze plastry, mniejsze grzybki można pozostawić w całości, będą się pięknie prezentować w sosie. Pokroić cebulę w drobną kostkę oraz czosnek na plasterki. Do zarumienionego mięsa dorzucić cebulę, czosnek przemieszać. Kiedy cebula się zeszkli dorzucić pokrojone prawdziwki i lekko przemieszać. Całość lekko posolić i smażyć 5 -7 minut na średnim ogniu. Po chwili zalać mięso wodą i przykryć pokrywką.
Co jakiś czas należy sprawdzać ilość wody, w razie kiedy mięso zbyt mocno się przypiecze dolać wody i dusić do miękkości około 1-1,5 h.
Kiedy mięsko z królika będzie miękkie, należy wyciągnąć nóżki, a do sosu dodać zahartowaną wcześniej kwaśną wiejską śmietanę (ewentualnie 18% homogenizowaną) i zagotować mieszając. Jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka, można zagęścić sos łyżką mąki pszennej rozmieszanej z wodą.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji sos doprawić pieprzem, dodać wyjęte wcześniej nóżki.
Podawać z kaszą gryczaną, lub kluseczkami ziemniaczanymi oraz duszoną na maśle marchewką.