Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Królik w śmietanie

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sprawiony królik
1 szt
śmietana
1 szklanka
sklarowane masło
10 dag
mąka
1 łyżeczka
pieprz
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
ocet 10 %
1/4 szklanki
cebula
2 szt
pieprz ziarnisty
10 ziarenek
ziele angielskie
10 ziarenek
Goździki całe Prymat
2 szt
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
anchois

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w śmietanie

marynata; ocet wymieszać z 1 i 1/2 szklanki wody, zagotować z dodatkiem przypraw korzennych. Obłożyć umytą i podzieloną na kawałki tuszkę plastrami cebuli, zalać wystudzoną marynatą, przykryć i na 1-2 dni wynieść w chłodne miejsce. Następnie osuszyć, natrzeć solą, zarumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle i przełożyć do brytfany. Podlać odrobiną wody i piec około 55 minut w temperaturze 190-200 stopni, częstopolewać mięso sosem z dna naczynia i skrapiać je wodą. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać posiekane anchois, polać mięso śmietaną dokładnie wymieszaną z mąką. Upieczonego królika przełożyć na ogrzany półmisek, a sos przetrzeć przez sito, zagotować doprawić do smaku solą i jeśli trzeba sokiem z cytryny. Serwować donie z drobnymi kluseczkami kładzionymi lub śląskimi i sałatką kolorową w sosie winegret.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 15.05.2011 08:39
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak