Przepis i sposób przygotowania na: Królik w sosie śmietanowo-koperkowym
Królika podzielić na porcje, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, solą, białym pieprzem , posiekanym rozmarynem i majerankiem, odstawiamy do lodówki-najlepiej na całą noc.
2.
Kostki rosołowe rozpuścić w litrze gorącej wody. W garnku z grubym dnem (ja robiłam w żeliwnym) rozgrzewamy masło i obsmażamy kawałki królika na brązowo z obu stron, następnie zalewamy bulionem i dusimy prze 1,5 godziny.
3.
Marchewkę pokroić w plasterki , a cebulę w bardzo drobną kostkę-dodać do królika. Kiedy warzywa są miękkie dodać śmietanę (należy ją zahartować, aby się nie zważyła) i mąką rozrobioną z wodą. Czekamy aż się sos zagotuje. Posiekany koperek dodajemy jak już sos ściągniemy z gazu. Smacznego