Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kruche babeczki z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
cukier puder 50 g
margaryna 100 g
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cynamon
jabłka 2 szt
cukier puder do posypania
tłuszcz do smarowania foremek

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem, następnie dodać jajko i wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach tarki, obsypać cynamonem i wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i odciąć z niego 2/3, resztę włożyc do lodówki.
Krok 1 - Kruche babeczki z jabłkami foto
2
Wyjęte ciasto rozwałkować, wycinać kółka, wkładać do wysmarowanych tłuszczem foremek i naciągać tak, aby casto zakryło cały środek formy. Foremki najłątwiej natłuszcza się małym pędzelkiem.Do przygotowowanych foremek nałożyc jabłka.
Krok 2 - Kruche babeczki z jabłkami foto
3
Wyjąć z lodówki resztę ciasta, rozwałkować, wykrajać kółka wielkości foremki, przykryć nadzienie i posklejac lekko brzegi. Piec 30 minut w temp 200 stopni, po upieczeniu studzić na kratce, a później posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Kruche babeczki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Danost 24.12.2012 11:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak